Технології26 березня 2020 18:42 Названа нова небезпека надмірного вживання солі Надлишок солі в їжі може знизити здатність організму боротися з бактеріальними інфекціями. Вживання великої кількості солі негативно впливає на організм

Вчені з Університету лікарні Бонна в Німеччині заявили про те, що надмірне вживання солі може знизити здатність організму боротися з бактеріальними інфекціями. Як повідомляє "Популярная механика", дослідники провели випробування на мишах, а потім підтвердили їхні висновки, поспостерігавши за добровольцями.

Досліди показали, що гризуни, які одержували їжу з високим вмістом солі, гірше справлялися з інфекціями нирок, викликаними кишковою паличкою. Імунні системи мишей також погано справлялися і з інфекціями всього тіла, які викликали Listeria monocytogenes.

Після дослідів на мишах дослідники простежили за 10 здоровими людьми у віці від 20 до 50 років, які отримували до їжі додаткові шість грамів солі на день. Через тиждень результати тестів показали, що деякі з їхніх імунних клітин, званих нейтрофілами, тепер мали значно послаблену здатність поглинати і вбивати бактерії порівняно з показниками до того, як випробувані почали приймати надлишок солі.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вживати не більше п'яти грамів солі на день, що дозволяє уникнути підвищення кров'яного тиску, що знижує ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту. В середньому ж люди вживають вісім грамів.

На думку вчених, виною всьому два різних процеси. По‑перше, при поїданні великої кількості солі наш організм виробляє цілий набір гормонів. Серед них присутні глюкокортикоїди, які в якості побічного ефекту пригнічують імунну систему. По‑друге, при високому рівні солі в нирках починає накопичуватися сечовина, яка пригнічує нейтрофіли.

Вплив надмірного вживання солі на здатність організму боротися з вірусними інфекціями вченими не вивчалася.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Вчені знайшли останки спільного предка курей, качок і гусей

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій. 

Ми повідомляємо тільки дійсно важливі новини. Долучайся до Telegram-каналу DT.UA
ПОПУЛЯРНІ: